Als manager zie ik ouders vanaf de eerste dag waarop ze overwegen hun kindje naar de kinderopvang te brengen. Dat eerste bezoekje, nog zwanger of de kleine al in je armen, is altijd met een bepaalde spanningsopbouw. Wat houdt het allemaal in? Wat kan ik verwachten van mijn bezoekje aan de kinderopvang? Er komen zoveel vragen voorbij van: ‘wat zit er allemaal inbegrepen in een dagje opvang?, tot ‘hoe laat gaan jullie open’ en meer. We denken snel aan de praktische zaken. Heel logisch, want die willen we goed geregeld hebben. Maar het gaat zoveel verder dan dat.

De rondleiding

Wanneer je aangemeld bent voor een rondleiding heet ik je welkom en gaan we naar mijn kantoortje om eerst even te kletsen onder het genot van een kopje koffie of thee. Daar hoor ik graag meer over het leven van de (toekomstige) papa en/of mama. Woon je in de buurt? Wat voor werk doe je? Moet je ver reizen van en naar het werk? Op die manier leer je elkaar een beetje beter kennen en weet ik meer over je wensen. Het maakt kennismaken minder klinisch, en dat is fijn want we gaan elkaar als het goed is straks met regelmaat zien!

Daarna doen we een rondje op de groepen. Ik stel jullie voor aan alle pedagogisch medewerkers die er die dag zijn en vertel wie het vaste gezicht van jullie (snel te verwachten) kindje zal zijn. We kijken rond op de groepen en ik leg wat uit over wat we doen op een dag en wat we belangrijk vinden.
De groep waar je kindje gaat starten (op de 0-2 groep of de 2-4 groep) vertel ik het meest over, omdat dat is waar ouders meer over willen weten. Op de babygroep vertel ik bijvoorbeeld over ons goedemorgen liedje dat alle kinderen bij elkaar brengt op de mat. De een swingt en heupwiegt mee of kijkt vol verbazing toe, de ander zit schaterlachend mee te gebaren. Maar ook vertel ik graag over de zintuigflesjes die we bij de thema’s maken, of over de draagdoek die we hebben en hoe fijn de kindjes dit vinden als we bijvoorbeeld buiten gaan spelen en lekker dicht bij de juf, hoog in de lucht alles goed in de gaten kunnen houden.

Grote avonturen beginnen klein

Ook onze tuin laat ik altijd even zien. Bij Zo aan de Westgroeneweg in Dinteloord, hebben we een hele leuke en uitdagende tuin. De uitdaging zit in de dingen die wij als volwassenen niet eens bewust registreren. Het heuveltje waarop kinderen, die net zijn begonnen zijn met lopen, kunnen oefenen met balanceren en het bewaren van hun evenwicht. Onze berg waarop geklommen kan worden en je daarna kunt kiezen of je de glijbaan afgaat, of van de berg afrolt. Wat durf je al? Of waar wil je nog een beetje hulp bij?

“Terug in mijn kantoortje komt altijd ter sprake hoe je de rondleiding hebt ervaren. Had je bepaalde verwachtingen?”

Vaak overtreffen we het beeld dat ouders op voorhand hadden bij kinderopvang, dat horen we graag! Ik vertel dat ik een meewerkend manager ben. Dat houdt in dat ik zowel op de groep sta als de vestiging aanstuur. Ik zal dus ook een van de medewerkers zijn die je op de groep gaat zien bij je kindje. Dat is

fijn, want we hebben elkaar al een beetje leren kennen.

Zo, ik mag wennen!

Het kan best spannend zijn om die eerste keer je kindje te brengen. Ik vertel over de wenmomentjes (want die zijn voor zowel het kindje als voor papa en mama heel handig, haha). Vaak delen ouders dan hun verwachtingen en dat ze het spannend vinden om weg te gaan en hun kindje achter te laten. En dat begrijp ik heel goed! Je moet er vertrouwen in hebben dat de mensen waarbij je je kindje brengt, goed voor je kindje zorgen, zonder dat je ze heel goed kent. En daarom is zo’n rondleiding zo waardevol. Je ziet al wat er allemaal gebeurd, je hebt al met elkaar gesproken, doet een eerste indruk op zodat je een band op kunt gaan bouwen met elkaar.

Intake en wennen maar

Die eerste keer wennen gaat direct van start, nadat we de intake met jullie hebben gedaan op de groep. Dan kletsen we eerst bij over je kindje. Hoe gaan de slaapjes? Wat vind je kindje leuk? Hoe lang zit er tussen de flesjes, slaapt hij of zij op het buikje of op de rug? Ook praten we over hoe papa of mama het op dat moment vindt. We stellen je gerust, geven jou het vertrouwen dat het goedkomt en we zeggen nog een keer of 3 dat je ons over een half uurtje mag bellen! Gewoon omdat je graag wilt weten of het echt goed gaat. Soms wordt er door papa of mama een traan gelaten bij het afscheid. En dat is helemaal niet raar! Vaak hebben de kinderen het er minder moeilijk mee dan de papa’s en mama’s.

Tijd voor jezelf, stiekem toch wel fijn

Na zo’n 1,5 uur is het wenmomentje voorbij en praten we je bij over hoe het is gegaan en wat je zoon of dochter ervan vond. Je krijgt het sch

riftje van je kind mee met een verhaaltje over de dingen die hij of zij heeft beleefd zonder papa en mama erbij. En vaak was het stiekem toch heel fijn, even dat uurtje voor jezelf, al vroeg je je toch af hoe het ging.

Voor je het weet, voel je je helemaal thuis, klets je bij het brengen of halen even lekker bij met de medewerker en zoek je haar op voor adviezen, om lekker te lachen met elkaar en soms ook om even je frustraties te uitten over je werkdag! En dan weten wij het zeker: deze papa of mama voelt zich hier helemaal thuis!

Voor je het weet ben je 4 jaar verder en knuffel je ons met een traan gedag omdat je het niet kan geloven dat die 4 jaar alweer voorbij zijn en de kleine naar school gaat. Maar pfjiew gelukkig is dat nog lang niet zover!! 

Claudia Bervaes | vestigingsmanager Zo aan de Westgroeneweg in Dinteloord