Tips voor thuis

Veel tijd thuis met de kinderen. Heel gezellig, maar ook een hele uitdaging. We willen jullie graag helpen om wat handvaten te geven hoe je de dag op een fijne, zinvolle en gezellige manier door kunt brengen. Bij Zo hebben we pedagogisch beleidsmedewerkers / coaches die graag met jullie meedenken en die hieronder verschillende tips delen. Zoals jullie waarschijnlijk weten werken wij met zeven speel/leer gebieden welke helpen je kind te ontwikkelen. Hieronder hebben we per gebied wat tips gezet, veel plezier ermee!

Dagritme en afwisseling

Kinderen zijn gewend aan een ritme, bij ons op de kinderopvang en op de school. Thuis een ritme aanbrengen kan structuur en rust geven, voor je kind en voor jezelf. Daarnaast kan het ook helpen de overgang terug naar de opvang / school weer makkelijker te maken.
Hier een voorbeeld wat je aan kan houden als schema voor de diverse leeftijden. Het hoeft natuurlijk helemaal niet zo, doe waar je je goed bij voelt. Maar als je je aan een schema wilt houden, kan dit je wat handvaten geven.

7.30 Ontbijt
9.15 Fruit + water of thee
10.00 Slaapje/spelen
11.30 Lunch
12.30 Slaapje/spelen
15.30 Snackmoment
16.30-17.15 Spelen, snoezelen, naar buiten, activiteit
17.30 Avondeten
19:00 Naar bed

Taal en communicatie; Boekjes lezen

Samen gezellig een boekje lezen of als je een familielid mist, zoals opa of oma of een leuke tante, facetime of skype dan met diegene en laat een boekje voorlezen. Je kan ook een kijkje nemen op https://booxalive.nl/ hier staan leuke prentenboeken op.

Samen spelen, samen leven ; Geniet van de tijd samen!

Een positieve kant is dat je lekker veel samen bent. Doe leuke dingen samen, ga samen bijvoorbeeld een leuk spelletje doen of een verkleedpartij, leef je uit in de belevingswereld van je kind, hoe leuk is dat!

Natuur en fysieke omgeving; Naar buiten!

Ga lekker met je kind naar buiten! Het is goed voor de concentratie, ze worden er blij van, ze bewegen lekker en ze krijgen vitamine D! In de tuin wormen gaan zoeken of dieren ontdekken, welke dieren zie jij allemaal? Of voor je huis touwtje springen.
Voor meer inspiratie kan je kijken op
https://natuurmonumenten.nl/kinderen/spelletjes
https://www.scouting.nl/downloads/spel/doorlopende-leerlijn/1885-progressiematrix-alle-speltakken/file
Let hierbij wel op de richtlijnen van het https://www.rivm.nl/.

Geluid, muziek en dans: Lekker bewegen!

Beweging is goed voor je kind(eren) en voor jou! Door te bewegen ga je uit je hoofd, bewegen is goed voor iedereen. Begin ’s ochtends met ochtendgymnastiek en doe de muziek aan en ga lekker dansen. Of doe samen een kinderyoga lesje, deze https://www.youtube.com/watch?v=PUPH4dzgvOA bijvoorbeeld, op youtube zijn er genoeg te vinden. Zorg iedere dag voor minimaal een half uur bewegen.

Beeldende expressie; Lekker creatief!

Pak het papier, de verf, kleurpotloden en meer maar uit de kast en laat je kind zich uiten op papier. Een kind vind het ook heel leuk om met zijn voeten en handen te verven! Nu er geen bezoek meer mag komen in de verzorgingstehuizen kan je ook een mooie tekening maken en in de bus doen bij een verzorgingstehuis. Kijk ook voor leuke ideeën op https://creametkids.nl

Zintuigelijke ervaren; Op ontdekkingsreis!

Het is zo leuk om met je kind de zintuigen te ontdekken. Proef eens met een blinddoek verschillende stukjes fruit en raadt wat het is. Of bekijk een aardbei is goed voordat je hem opeet, en voel wat een grappig velletje een aardbei heeft.

Logisch en wiskundig denken; Ordenen, meten, rekenen en probleem oplossend denken

Kijk eens op https://wetenschapsknooppuntzh.nl hier staan leuke activiteiten voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Maar ook voor de kleintjes zijn er leuke activiteiten, er kan van alles gesorteerd worden, denk aan stiften, auto’s, bakjes op kleur, grootte, etc.

Spelen & Zelfredzaamheid

Bij ons proberen we de kinderen zelfredzaam te maken, omdat zelfredzaamheid het kind zelfvertrouwen geeft.
Laat je kind zijn eigen mogelijkheden, talenten en spel ontdekken, dit helpt met het opbouwen van zelfvertrouwen, creativiteit en oplossend vermogen. Voor het ene kind is het makkelijker om zelf te spelen dan de ander, maar ieder kind kan het leren. Hieronder wat tips:

Geef duidelijk aan dat het tijd is voor je kind om zelf te spelen (bij ons heet dat vrij spelen), benoem dit en zeg ook wat jij zelf gaat doen. Je kan ook samen even op het zelfgemaakte dagritme kijken en laten zien dat er na het zelf spelen er weer iets komt wat je samen gaat doen.
Blijf in de buurt, maar ga niet naast je kind zitten. Als je kind contact zoekt maak je contact terug, als je kind verdiept in zijn spel is, laat dat dan vooral en doe zelf je eigen klusje. Goede concentratie (betrokkenheid) betekent altijd dat een kind zich ontwikkelt.

Soms duurt het even voordat je kind in zijn spel komt. Geef je kind wat tijd en heb vertrouwen. Laat je kind helpen met kleine klusjes zoals de was wegvouwen of de tafel dekken.
Wees niet te streng voor jezelf, het is voor iedereen een nieuwe situatie en het is vooral belangrijk dat iedereen zich veilig en kalm voelt. https://www.opvoeden.nl/coronavirus-10355/

Nog meer inspiratie...

Onze collega´s, vestigingsmanagers en pedagogisch medewerkers, zijn de afgelopen weken enthousiast aan de slag gegaan met vloggen. Om zo contact te onderhouden met de kinderen en om hun iets leuks aan te kunnen bieden om te doen.

Hieronder vind je de eerste 5 muzieklessen van Lindsay, vestigingsmanger van Zo aan de Sijzenlaan. Je vindt alle online muzieklessen op de Facebook pagina van Zo aan de Sijzenlaan.

Muziekles 1

Muziekles 2

Muziekles 3

Muziekles 4

Muziekles 5

Hieronder vind je 5 natuurtips van Casper pedagogisch medewerker Outdoor bij Zo in de Duinpan. Alle natuurtips vind je terug op de Facebook pagina van Zo aan de Duinpan.

Natuurtip 1

Natuurtip 2

Natuurtip 3

Natuurtip 4

Natuurtip 5

Nog meer inspiratie vind je op onze Facebook en Instagram pagina. Waar het uit eindelijk om draait; Doe samen fijne dingen nu er de tijd voor is en laat je kind ontdekken!