Vermaak op de achterbank of in het vliegtuig

Nieuws
7 juli 2023

Gaan jullie op vakantie en wil je dat de reis ook al als vakantie voelt? Met deze tips vermaak je je kind(eren) uitstekend op de achterbank of in het vliegtuig!

Lekker lang luisterplezier
Maak voor je op reis gaat een leuke playlist van de favoriete liedjes van de kinderen. 
Kan jouw kindje niet goed tegen lezen in de auto of in het vliegtuig? Denk dan eens aan een luisterboek! Wist je dat je op de meeste websites of apps de luisterboeken een periode gratis kunt uitproberen? Ideaal voor tijdens de vakantieperiode! 

Reisbingo
Maak van tevoren een bingokaart met voertuigen/ verkeersborden/ bomen/ dieren etc. die kinderen hoogstwaarschijnlijk niet zullen missen wanneer zij naar buiten kijken. Geef er een leuk stickervel bij om de vakjes ‘af te kruisen’. Als er een valse bingo is, mag er natuurlijk gezongen worden!

Maak het liedje af.. 
Zet een playlist met bekende kinderliedjes op. Halverwege het liedje, draai je de volumeknop naar beneden. Weten de kinderen hoe het liedje verder gaat?  

Wie is het?
Neem een stapel Post-it’s mee. Schrijf een naam van een bekend persoon op. Dit kan een beroemdheid zijn, maar natuurlijk ook gewoon iemand uit de familie. Iedereen plakt de Post ’it op zijn of haar hoofd. Probeer, door vragen te stellen, erachter te komen wie er op jouw Post’it staat!  

Verassingszak
Tover tijdens de reis een verrassingszak tevoorschijn. Dit kunnen kleine cadeautjes zijn zoals een setje kleurpotloden, een (kleur)boek, een vergrootglas, bellenblaas, enzovoorts. Je kunt deze cadeautjes ook zelf maken. Denk aan een toffe fles waar kinderen zelf de verstopte voorwerpen in moeten vinden, een zelfgemaakte bingokaart, klein speelgoed van thuis, een gezonde snack en een flesje drinken kunnen in de verassingszak!  

Zijn we er al bijna? 
Dit is DE vraag die geregeld vanuit de achterbank te horen is. Voor kinderen is tijd nogal abstract. Zij kunnen dit nog niet goed inschatten. Aan de ‘route du soleil’ lijkt voor kinderen geen einde te komen. Maak de route visueel en leuk door een stempelkaart!  

Maak een kaart met een paar herkenningspunten waar jullie gegarandeerd voorbij zullen komen. Denk bijvoorbeeld aan een brug, bepaald wegrestaurant met leuke speeltuin, tunnel, bezinepomp, grensovergang, etc.  

Als de kaart vol is, zijn jullie op de plaats van bestemming! 

Fantasie verstoppertje
Verstoppertje spelen in de auto of het vliegtuig? Gebruik je fantasie!
Bedenk een plek in jullie huis, in de tuin of op een andere bekende plek. De anderen mogen vragen stellen. Kunnen zij raden waar je in jouw gedachten verstopt zit?  

Op reis met een baby of dreumes? 
Zorg dan dat je voldoende activiteitenspeelgoed die je kan vastmaken aan de autostoel of Maxi-Cosi. Let hierbij wel op dat je geen gebruik maakt van lange koorden en dat je zicht hebt op je kindje. Wanneer je ervoor kiest om speelgoed aan een Maxi-Cosi voor je baby te bevestigen, haal het er af en toe ook af. Dit zorgt ervoor dat je baby niet overprikkeld raakt en ook even rust ervaart.  

Tip: bevestig een spiegeltje aan het hoofdeind van de achterbank en kijk of de baby jou kan zien in de spiegel. Dit zorgt niet alleen voor een gevoel van veiligheid, maar een spiegel biedt ook de gelegenheid tot meer interactie en kiekeboe spelletjes!   

Bewegen
Ieder kind moet ook even zijn of haar energie kwijt. Stop wat langer bij een leuk speeltuintje of daag je kind uit lekker te bewegen wanneer jullie de benen strekken en er geen speeltuin in de buurt is.  

 

 Goede reis!

Deel via: