Wij spelen zo graag buiten!

Nieuws
2 juni 2023

Wij spelen zo graag buiten!

Nationale Buitenspeeldag

Sinds 1994 wordt elke tweede woensdag in juni de Nationale Buitenspeeldag gehouden. Dit is landelijk zo afgesproken. Veilige ruimtes op straat en een kindvriendelijke speelomgeving daar gaat het in feite om. Veel kinderen genieten van het spelen op plekken waar zij normaal gesproken, vanwege de veiligheid, niet mogen komen. Buiten spelen, ravotten, bewegen, sporten en elkaar ontmoeten staat op de agenda voor deze dag!

Buiten spelen is belangrijk
Buiten spelen en bewegen heeft veel voordelen: kinderen worden er gezonder van, het helpt in de ontwikkeling van hun motoriek, ze worden zelfstandiger en leren bij over de natuur. Daarnaast is het een belangrijk stukje karakterontwikkeling: kinderen worden avontuurlijker, ze leren met tegenslag om te gaan, bouwen zelfvertrouwen op, en hun sociale vaardigheden worden versterkt. Al met al, buitenspelen draagt bij aan het gevoel van geluk en welbevinden van het kind. Het is veel gemakkelijker om buiten vrienden te maken dan in een omgeving waar constant op je wordt gelet. Een kind moet de vrijheid hebben om ook in een andere omgeving dan school of clubje een vriendje te maken.

“Veel (buiten) spelen is niet alleen nu gezond voor kinderen. Het heeft ook een positieve impact op hun toekomstige ontwikkeling. Spelen bevordert de doorbloeding van de hersenen en stimuleert belangrijke cognitieve en sociale vaardigheden, creativiteit, omgaan met emoties en verlangens.” Aldus Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie en ambassadeur van Jantje Beton.

Weet je wat buiten spelen doet met jouw hersenen? Erik Scherder legt het uit in dit filmpje.

6 Tips voor buiten spelen in de regen

Wij stimuleren kinderen om ook toch zeker één uur per dag actief buiten te bewegen. Ook als het regent gaan wij gewoon naar buiten. We doen dan spelletjes die aansluiten op slecht weer, want ook wanneer het regent kun je gemakkelijk buitenspelen. We trekken onze rubberen laarzen en een regenpak aan en gaan spetteren in de regen.

We spelen dan bijvoorbeeld deze spelletjes: 

 • Doe een wedstrijdje ‘Wie vangt het meeste water op?’.
  Ga op zoek naar plekken in de tuin of op straat waar het meeste regenwater naar beneden komt. Bijvoorbeeld de regenpijp, een tak van een boom of onderaan het schuurtje. Zet pannen, potten en kopjes op deze plekken zodat het water opgevangen wordt. Giet daarna al het opgevangen water in een maatbeker. Wie het meeste water heeft opgevangen, is de winnaar!
 • Wormen vangen
  Een regenachtige dag is perfect om wormen te zoeken. Als het regent, komen ze boven te grond om te paren. Hongerige vogels maken handig gebruik van deze eigenschap door met de pootjes te stampen en regen na te bootsen!
 • Regen tikkertje
  Het enige dat je nodig hebt zijn 1 of 2 paraplu’s! Zoek een groot grasveld of plein op. Eén van de kinderen is de tikker, twee staan onder een paraplu en de rest rent rond op zoek naar een schuilplaats. Onder de paraplu ben je veilig en kan je niet getikt worden, maar er mogen maximaal drie kinderen onder één paraplu schuilen. Wie er het langste staat, moet als eerste weer de regen in… op zoek naar een nieuwe schuilplaats.
 • Maak moddertaartjes, een modderlandschap of een modderkunstwerk
  In een regenbui kan je een mooi kunstwerk maken! Maak een mooie tekening met waskrijt, potlood of stoepkrijt. Leg de tekening daarna in een stevig plastic bakje buiten. Wacht een paar minuutjes en laat de tekening dan binnen op een vuilniszak opdrogen. Na even wachten zijn alle kinderen kunstenaars geworden!
  Of bak moddertaartjes met bordjes en kommetjes die je versiert met bladeren , stokken, zaden en stenen.
 • Regenmuziek
  Luister naar de druppels die vallen op verschillende ondergronden. Vind een ritme en bedenk een gekke regendans. Je kunt ook spullen neerzetten zoals pannen en potten om extra leuke geluidjes te creëren.
 • In de plassen springen
  En natuurlijk: spring in de regenplassen! Wie kan de grootste spetters laten rondvliegen? Spring, ren en dans door de plassen of doe een verspringwedstrijdje! 

Volg ons op social media voor meer tips en weetjes over dit thema!

Deel via: