FAQ

Heb je vragen over Zo Kinderopvang? Misschien staat jouw vraag hieronder al beantwoord! Hieronder bespreken we een aantal veel gestelde vragen.
Medewerker Zo Kinderopvang en kind spelen in het bos
Wat is het vaccinatiebeleid van Zo Kinderopvang?

Natuurlijk volgen we de algemene richtlijnen vanuit het RIVM en de GGD Nederland. We zijn heel erg vóór vaccineren en adviseren ouders om net als wij deel te nemen aan het Rijksvaccinatieprogramma. Van alle kinderen vragen we de inentingsgegevens op, die we vervolgens netjes bijhouden. Maar dat kunnen we je natuurlijk niet verplichten. Als ouder heb je het recht om het doorgeven van de inentingsgegevens te weigeren (dat staat in de Wet bescherming persoonsgegevens). En hoewel we van veel kinderen op de hoogte zijn van de vaccinatiegegevens, blijft die informatie een momentopname. Daarom doen we geen uitspraken over de vaccinatiegraad van onze vestigingen.

Wil je meer weten over kinderziektes? Kijk dan op de website van het RIVM, dat verantwoordelijk is voor het Rijksvaccinatieprogramma.

Is het mogelijk om dagen te ruilen?

Ja, bij Zo Kinderopvang kun je dagen ruilen. Dat betekent dat je bijvoorbeeld je vakantiedagen op een ander moment kunt opnemen, zonder dat je daarvoor extra hoeft te betalen. Je kunt een dag binnen 90 dagen ruilen (3 maanden voor de gemiste dag en 3 maanden na de gemiste dag). Handig als je eens extra opvang nodig hebt. Natuurlijk kun je tegen meerprijs ook extra dagen opnemen. Zo heb je altijd opvang wanneer dat nodig is.

Hoe lang is de wachtlijst?

Voor iedere vestiging hebben we een aparte wachtlijst. Als je wilt weten hoe lang die op dit moment is, kun je het beste even contact opnemen met de vestigingsmanager van de locatie waar je interesse in hebt.

Moet ik opzeggen als mijn kind 4 jaar wordt?

Nee hoor, dat hoeft niet. Het contract loopt automatisch af op de laatste dag dat een kind 3 jaar is. Mocht je eerder met de opvang willen stoppen, houd dan rekening met een opzegtermijn van één maand. Die kan elk moment van de maand ingaan.

De vierde verjaardag van je zoon of dochter willen we natuurlijk graag nog samen vieren. Die dag is extra speciaal, want dat is zijn of haar allerlaatste keer op de kinderopvang.

Kan ik mijn kind ook tussendoor een extra dag brengen?

Ja, dat kan in overleg met de vestigingsmanager. We maken dan extra kosten, vandaar dat we hiervoor een extra dag in rekening brengen. Als volgt: 1 extra dag is 11 maal het uurtarief.

Wat zijn jullie openingstijden?

Je vindt de openingstijden op de pagina’s van de vestigingen.

Welke feestdagen zijn jullie dicht?

Al onze locaties zijn gesloten op alle officiële feestdagen (behalve Goede Vrijdag).

 • Nieuwjaarsdag
 • Tweede Paasdag
 • Koningsdag
 • Bevrijdingsdag (alleen in 2020, 2025, 2030 etc)
 • Hemelvaartsdag
 • Tweede Pinksterdag
 • Kerstmis (eerste en tweede kerstdag)

En op 24 en 31 december sluiten we iets eerder: om 16.30 uur.

Kan ik ook kinderopvang per uur afnemen?

Nee, dat kan helaas niet. In de kinderopvang is het gebruikelijk om het uurtarief alleen als rekenterm te gebruiken, niet als eenheid opvang die je kunt afnemen. Best verwarrend. We leggen je graag uit hoe het zit.

Voor Nederlandse kinderopvang gelden strenge kwaliteitseisen. Terecht natuurlijk. Naast die wettelijke eisen willen we bij Zo Kinderopvang jouw kind de beste kwaliteit (de beste zorg en ontwikkelingskansen) bieden. Deze kwaliteit is rechtstreeks gekoppeld aan de manier waarop de pedagogisch medewerkers worden ingeroosterd en bijvoorbeeld de zogeheten beroepskracht-kindratio (BKR: het aantal kinderen dat we per pedagogisch medewerker opvangen).

We roosteren onze medewerkers in afhankelijk van wanneer de eerste kinderen worden gebracht en de laatste gehaald. Dus ook al breng je jouw kind pas om 8.00 uur en haal je het al om 17.00 uur weer op, onze medewerkers staan van het eerste tot het laatste kind ingeroosterd. Daarom kunnen we kinderopvang alleen in blokken aanbieden en niet in losse uren.

Het is dus niet zo dat we je willen laten betalen voor uren die je niet nodig hebt. We proberen ons aanbod flexibel en waar mogelijk op maat te maken. Zodat we binnen de kaders van kwalitatieve pedagogische zorg tegemoetkomen aan jouw persoonlijke wensen.

Je leest hier meer over op de pagina over Kwaliteit.

Hoeveel ben ik maandelijks kwijt aan kinderopvang?

Op de pagina Opvangkosten lees je alles over onze tarieven. Daar vind je ook onze rekentool. Hiermee reken je eenvoudig je maandelijkse kosten uit op basis van je inkomen.

Betaal ik administratiekosten?

Nee, je betaalt geen administratiekosten.

Mag mijn kind komen wennen?

Voor het eerst op de kinderopvang, dat zijn best veel prikkels. Daarom komt elk kind eerst even wennen. Dat doen we standaard twee keer. Vooraf bespreken we met elkaar wat jouw kind nodig heeft. Zodat we de wenperiode daarop kunnen afstemmen.

Hoe verloopt de wenperiode?

Tijdens de wenperiode maken jullie kennis met de pedagogische medewerkers. We beginnen de ochtend met een intakegesprek. Hierin krijg je alle ruimte om meer over je kind te vertellen en vragen te stellen. Daarna kun je met een gerust hart de zorg over jouw kind aan ons overdragen. Na ongeveer twee uur kom je hem of haar weer ophalen.

Is de eerste wenochtend goed verlopen? Dan plannen we een tweede wenochtend, die een volledige ochtend in beslag neemt. Dat is iets langer dan de eerste wenochtend. Waar we precies aandacht aan besteden, hangt af van de leeftijd van je kind.

Baby

Voor het eerst met zoveel kinderen in een nieuwe omgeving, en dan ook nog zonder jou: dat is best even wennen. Zeker voor een baby. Tijdens de twee wenochtenden laten we je kind rustig kennismaken met alle nieuwe indrukken. We geven je baby dan een voeding en laten hem of haar lekker spelen, rondkijken en even slapen. Zo went je kind op z’n eigen manier aan de opvang.

Dreumes

Op dreumesleeftijd de eerste kennismaking met de opvang? Dan besteden we tijdens de wenochtenden aandacht aan de nieuwe speel- en slaapsituatie, het samenzijn en omgaan met andere leeftijdgenootjes en natuurlijk aan jouw afwezigheid. We bouwen ook meteen een vertrouwde relatie op tussen je kind en de groepsleiding. Want die nieuwe vaste verzorgers zijn best een grote verandering in het jonge leventje van jouw dreumes.

Peuter

Voor kinderen in de peuterleeftijd staat het wennen in het teken van de kennismaking met de nieuwe pedagogisch medewerkers, nieuwe leeftijdgenootjes en speelkameraadjes. Ook ander speelgoed, regeltjes, omgangsvormen met andere kinderen en eet- en slaaprituelen zijn op de opvang misschien net anders dan thuis of op de peuterspeelzaal. Dat laten we allemaal zien en ervaren tijdens de twee oefenochtenden, precies zoals de peuters dat iedere dag weer beleven in groepsverband.

Basisschoolleeftijd

Als je kind al naar de basisschool gaat, dan is het al best wat gewend. Maar dat maakt de start op de naschoolse of buitenschoolse opvang niet minder spannend. De pedagogisch medewerkers, groepsgenootjes en de omgeving zijn ook voor jouw kind helemaal nieuw. Dat zijn bij elkaar best een hoop indrukken. De wenperiode helpt daarom ook basisschoolkinderen aan een vertrouwde start op de opvang. We kijken samen wat jouw kind nodig heeft om zich snel thuis te voelen bij ons. Of je je kind ook kunt laten ophalen van school verschilt per vestiging. Dit kun je bespreken tijdens het intakegesprek of met vestigingsmanager.

Wat geef ik de eerste keer mee?

De eerste echte dag is best spannend. Iets vertrouwds helpt je kind om zich nog sneller thuis te voelen. Geef daarom zeker een eigen knuffel en speen mee als je kind daaraan is gehecht.

Vergeet verder op de eerste dag niet:

 • wat extra kleding
 • kopie van het inentingsbewijs
 • foto van je zoon of dochter
 • foto van je zoon of dochter samen met papa en mama

Lunch en voeding op de opvang

Geef allergieën of dieetwensen aan ons door. Dan houden we daar uiteraard rekening mee.

Kan ik gewoon borstvoeding blijven geven als mijn kind naar de dagopvang gaat?

Ja zeker, je kunt gewoon borstvoeding blijven geven. Al onze locaties hebben hier voorzieningen voor.

Hou er wel rekening mee dat de zuigreflex afneemt als kinderen ongeveer zes weken oud zijn. Dan kan het zijn dat het minder makkelijk uit het flesje drinkt. We raden je daarom aan om hier regelmatig thuis mee te oefenen, al voordat je kind zes weken oud is. Dat zorgt ervoor dat het op de opvang ook geen last heeft van het flesje.

Gekolfde borstvoeding meegeven? Vanuit ons kwaliteitshandboek mogen we geen bevroren borstvoeding aannemen, dus geef het altijd in vloeibare vorm, het liefst op koelkasttemperatuur.

Heb ik aparte flessen of spenen nodig voor de dagopvang?

Nee hoor, die hebben we ook op de opvang. Maar wil je een specifiek merk of is je kind gehecht aan z’n eigen speen of fles, dan kun je die natuurlijk altijd meenemen. De vestigingsmanager kan je er meer over vertellen.

Hoe ziet een gemiddelde dag van mijn kind op de kinderopvang eruit?

Dat verschilt per leeftijd. Bekijk hieronder de globale dagindeling van jouw kind. Voor de jongste baby´s houden we zoveel mogelijk het dagschema van thuis aan. Tussen het eten en slapen laten we ze mee doen met activiteiten als voorlezen.

Baby’s

07.30 – 09.30: de kinderen worden gebracht

09.30 – 10.00: fruit eten en sap drinken

10.00 – 10.15: verschoonronde, sommige kinderen gaan naar bed

11.30 – 12.00: broodmaaltijd

12.00 – 12.30: verschoonronde

12.30 – 15.30: slapen, verschonen, activiteiten met de wakkere baby’s

15.45 – 16.00: tussendoortje, cracker of rijstwafel eten en sap drinken

16.00 – 18.30: de kinderen worden opgehaald

 

Dreumesen

07.30 – 09.30: de kinderen worden gebracht

09.30 – 10.00: fruit eten en drinken

10.00 – 10.15: verschonen/potjesronde

10.30 – 11.00: activiteiten

11.15 – 12.00: broodmaaltijd

12.00 – 12.30: verschonen/potjesronde en slaapritueel

12.30 – 15.00: slapen

15.00 – 15.15: aankleden

15.15 – 15.45: crackers eten en drinken

16.00 – 16.15: verschonen/potjesronde

16.00 – 18.30: activiteiten, de kinderen worden opgehaald

17.30 – 18.30: rauwe groenten eten (behalve wortel)

 

Peuters

07.30 – 09.30: de kinderen worden gebracht

09.30 – 10.00: fruit eten en drinken

10.00 – 10.15: verschonen/toiletronde

10.30 – 11.00: activiteiten

11.15 – 12.00: broodmaaltijd

12.00 – 12.30: tandenpoetsen, verschonen/toiletronde en slaapritueel

12.30 – 15.00: slaaptijden

15.00 – 15.15: aankleden

15.15 – 15.45: crackers eten en drinken

16.00 – 16.15: verschonen/toiletronde

16.00 – 18.30: activiteiten, de kinderen worden opgehaald

17.30 – 18.30: rauwe groenten eten

Wat is het pedagogisch beleid van Zo Kinderopvang?

We bieden pedagogische dagopvang aan kinderen van 0 tot 4 jaar en buitenschoolse opvang aan kinderen van 4 tot 12 jaar. Dat doen we in een veilige en geborgen omgeving, met voldoende uitdaging. Zo creëren we een gezond opvoedingsklimaat, waarin ieder kind op z’n eigen manier opgroeit en ontwikkelt. Je leest hier meer over op de pagina Pedagogische visie.

 

 

Ik wil graag in de oudercommissie. Hoe regel ik dat?

Dat kun je het beste even aan de vestigingsmanager laten weten. Die legt het verzoek voor in de eerstvolgende vergadering van de oudercommissie. We proberen de verschillende opvanggroepen (de zogeheten ‘stamgroepen’) namelijk evenredig te vertegenwoordigen in de commissie. Je hoort zo snel mogelijk of en per wanneer er plek is.

Mogen mijn man en ik allebei in de oudercommissie?

Dat kan helaas niet. Per huishouden mag er maar één ouder deelnemen aan de oudercommissie.

Hoeveel leden heeft de oudercommissie?

Dat varieert per vestiging, maar iedere oudercommissie telt minimaal drie en maximaal zeven ouders.

Hoe lang kan ik in de oudercommissie participeren?

Je deelname aan de oudercommissie duurt twee jaar. Daarna ben je nog maximaal twee keer herkiesbaar.

Hoe kan ik de kinderopvang van mijn kind(eren) opzeggen?

Dat kan op papier of per e-mail aan de vestigingsmanager.

Wat is de opzegtermijn?

Je kunt elk moment opzeggen. Vanaf de dag dat je opzegt, geldt er een opzegtermijn van één maand.