Kwaliteit

We bieden kinderen een plek die veilig en vertrouwd voelt, waar vriendschappen ontstaan en waar we een hechte band met elkaar opbouwen. Met de kinderen onderling, maar ook met hun ouders en onze pedagogisch medewerkers. Kwaliteit betekent voor ons dan ook veel meer dan een keurmerk. Het betekent dat kinderen worden gezien en hun ouders ontzorgd. En dat je ervan op aan kunt dat onze pedagogisch medewerkers er voor je zijn.
Bij Zo Kinderopvang werken we actief aan professionalisering en kwaliteitsverbetering. Daarom volgt ons kwaliteitssysteem de wereldwijd erkende ISO 9001-norm. Dit betekent dat we werken aan de hand van het beleid en de protocollen die deze kwaliteitsnorm voorschrijft. Het beleid en de protocollen worden regelmatig geëvalueerd en zo nodig aangepast. Met verschillende interne audits en een jaarlijkse externe audit door certificerings- en inspectiedienst Lloyd’s Register onderzoeken we of we ons kwaliteitsmanagementsysteem goed uitvoeren én of dit ons voldoende ondersteunt.
Daarnaast zijn al onze locaties voorzien van het keurmerk HKZ (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector). Dit onafhankelijke keurmerk staat voor duurzame kwaliteitsverbetering in zorg en welzijn. Met het HKZ-keurmerk laten organisaties en praktijken zien dat ze serieus werk maken van kwaliteit van zorg. En dat ze voldoen aan de eisen die hieraan gesteld worden door klanten, professionals en relevante stakeholders. Een organisatie met het HKZ-keurmerk heeft intern de zaken goed op orde, stelt de klant centraal en werkt voortdurend aan het verbeteren van de zorg- en dienstverlening.
Zo blijven we als organisatie groeien en ontwikkelen.
De Governancecode Kinderopvang is een richtlijn voor integer en transparant bestuur en intern toezicht. De code vraagt bijvoorbeeld om beleid op de punten openheid, integriteit, maatschappelijke verantwoording en de rollen van bestuurder en bestuur, raad van toezicht en toezichthouders.
Bij Zo Kinderopvang geloven we in het belang van een goed bestuur en onderschrijven we de Governancecode Kinderopvang van harte. Het managementteam organiseert tegenspraak door middel van de ondernemingsraad en de centrale oudercommissie. Strategische voornemens toetsen we bij medewerkers en klanten. Zo scherpen we ons beleid aan. De Governance Code verloopt via moederorganisatie Samenwerkende Kinderopvang en de raad van commissarissen.
Zo Kinderopvang is al jarenlang actief lid van de Brancheorganisatie Kinderopvang. We nemen deel aan verschillende werkgroepen en werken mee aan de verdere uitbouw van de sector. Door onze actieve houding zijn we altijd op de hoogte van de actuele ontwikkelingen.
Een oudercommissie (OC) draagt bij aan de kwaliteit van de kinderopvanglocatie. Op iedere locatie van Zo Kinderopvang is een OC actief die regelmatig met de locatiemanager vergadert over het dagelijkse beleid. De belangrijkste doelen van de OC zijn het zo goed mogelijk vertegenwoordigen van de ouders en het behartigen van hun belangen. Het functioneren van de OC is vastgelegd in het medezeggenschapsreglement. In iedere OC proberen we een representatieve vertegenwoordiging uit alle groepen van de locatie te verzamelen.
Adviesrol
De OC heeft bovendien een adviserende rol als het gaat om de kwaliteit van de opvang. De commissie heeft dan ook adviesrecht en zelfs verzwaard adviesrecht over een aantal in de Wet kinderopvang vastgelegde onderwerpen. Wanneer over deze onderwerpen een besluit wordt genomen, krijgt de oudercommissie de gelegenheid om hierover advies uit te brengen.
De OC heeft verzwaard adviesrecht over:
- De uitvoering van het kwaliteitsbeleid met betrekking tot 1) het aantal kinderen per leidster, 2) de groepsgrootte, 3) de opleidingseisen van beroepskrachten en 4) de inzetbaarheid van beroepskrachten in opleiding
- Het pedagogisch beleidsplan
- Voedingsaangelegenheden
- Risico-inventarisatie op het gebied van veiligheid en gezondheid
- Openingstijden
- Vaststelling of wijziging van een klachtenregeling en het aanwijzen van leden van de klachtencommissie
- Prijswijzigingen
Centrale oudercommissie
De OC-voorzitters van alle locaties zijn vertegenwoordigd in een centrale oudercommissie (COC). Deze commissie overlegt met de directie en vormt het adviesorgaan voor alle zaken die te maken hebben met het centrale organisatiebeleid. Bovendien vormt de COC een belangrijke klankbordgroep voor de oudercommissies. Bijvoorbeeld om informatie uit te wisselen en te toetsen of eventuele knelpunten in de volledige organisatie spelen, of alleen bij een specifieke locatie.
Lid worden?
Wil je deelnemen aan de oudercommissie? Laat het weten aan je locatiemanager.
Om een goede kwaliteit te waarborgen, staan wij altijd open voor jouw klachten en verbeterpunten. Zo kunnen we blijven leren en verbeteren.
Jaarlijks stellen we openbare klachtenverslagen op: een voor regio West-Brabant & Tholen en een voor regio Den Haag, Rijswijk en Delft. Dat sturen we naar de GGD, de gemeente en de oudercommissies. Verloopt er onverhoopt iets niet naar wens? Geef het aan bij de locatiemanager. Hier vind je onze klachtenregeling.
Klik hier om de ‘geschilvrij’ brief van De Geschillencommissie te bekijken.