Zo doen wij dat – Gezond eten met kinderen

Nieuws
7 december 2023

Zo doen wij dat - Gezond eten met kinderen

Het is inmiddels welbekend dat het belangrijk is dat kinderen gezond eten. Opgroeiende kinderen moeten voldoende gezonde voedingstoffen binnenkrijgen die bijdragen aan een optimale fysieke en mentale ontwikkeling.  

In dit blogartikel bespreken we enkele belangrijke aspecten van gezonde voeding voor kinderen en delen we een aantal tips om te stimuleren dat jouw kind genoeg gezonde voeding binnenkrijgt. Daarnaast bespreken we ons gezonde voedingsbeleid en hoe wij dit toepassen in de dagelijkse praktijk op onze kinderopvangvestigingen. 

Gezond en gevarieerd eten stimuleren in de thuissituatie van het kind 

Gezond en gevarieerd eten met kinderen kan een flinke uitdaging zijn. Vooral wanneer de befaamde ‘Ik ben twee en ik zeg nee!’-fase wat extra roet in het eten komt gooien.  

 Een fijn handvat om een gezonde maaltijd neer te zetten voor je kinderen is de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Deze kan je namelijk helpen om gemakkelijker keuzes te maken in gezonde en duurzame voeding. Elke schijf geeft aan wat de juiste hoeveelheden zijn voor een gezond eetpatroon. Hoe groter het vlak, des te meer je ervan nodig hebt.  

Onze tips om gezond te eten met kinderen 

Wij weten maar al te goed hoe uitdagend het is om te zorgen dat een kind genoeg gezonde voeding binnenkrijgt. Vooral in de fase dat een kind zijn eigen wil begint te krijgen. Daarom delen we graag een aantal tips om het gezonde eten te bevorderen: 

Tip 1: Behoud een gezellige sfeer tijdens het eten  

Een goede sfeer aan tafel draagt namelijk bij aan een minder stressvol eetmoment. Het is belangrijk om zelf ook rustig de tijd te nemen om samen te eten. Maak er vooral een fijn en gezellig tafelmoment van. Het kan namelijk zomaar zijn dat je kind pardoes zijn bord er toch weer bij pakt als je er even geen aandacht aan besteedt.  

Tip 2: Laat je kind helpen met koken  

Jouw kind laten helpen met koken is erg leerzaam en stimuleert vaak het proeven van etenswaren. Tussendoor wordt er wellicht al wat van de groenten gesnoept. Helemaal prima natuurlijk, want zo krijgen kinderen ongemerkt al wat binnen! 

Tip 3: Begin met kleine porties  

Door kleine hoeveelheden op te scheppen wordt het bord overzichtelijker. Hierdoor kijken kinderen er minder tegenop om het ‘allemaal’ op te eten. Een volgende portie opscheppen kan dan altijd nog.   

Tip 4: Wees creatief met eten

Een voedingsproduct heeft vaak meerdere bereidingsmogelijkheden. Als losse bloemkool er minder goed ingaat, smaakt het misschien wel in een ovenschotel of door de pasta. Op het internet vind je tal van ideeën om gezonde voeding in een ander jasje te steken. Kijk bijvoorbeeld eens bij de kidsproof recepten van het Voedingscentrum.

 

Kinderen zijn aan het eten op de kinderopvang
Kinderen spelen winkeltje op de bso
Kind eet een gezonde maaltijd op de kinderopvang

Gezond eten op de kinderopvang: het beleid van Zo 

Ook bij Zo vinden we het belangrijk dat we kinderen al vanaf jonge leeftijd leren om bewust en gezond om te gaan met voeding. Als een kind fysiek gezond is, kan het daarna ook competenties ontwikkelen met betrekking tot groei. Dit vergroot de kans dat het kind op latere leeftijd gezonde keuzes maakt.   

Om de juiste handvatten hierin te geven, hebben we een voedingsbeleid dat specifiek is gericht op de juiste gezonde voeding voor kinderen. In dit beleid hebben wij een voedingslijst opgenomen die is gebaseerd op de laatste richtlijnen van het Voedingscentrum.  

Het Voedingscentrum maakt gebruik van recente wetenschappelijke en onafhankelijke informatie over gezonde en veilige voedingskeuzes. Dat maakt de organisatie een relevante bron van kennis, die bijdraagt aan het verwerken van juiste en recente inzichten omtrent voeding in ons beleid.  

Het gezonde voedingsbeleid in de praktijk 

We hebben bij Zo Kinderopvang twee coaches Gezonde Kinderopvang (Puck en Tamar). Zij zijn de verbinders tussen het beleid en de uitvoering daarvan op de groepen.  

Daarnaast verzorgen wij jaarlijkse trainingen voor onze pedagogisch medewerkers. Hierin verwerven wij kennis en vaardigheden om een gezonde leefstijl van kinderen te ondersteunen. Tijdens deze training gaan pedagogisch medewerkers aan de slag met een stappenplan voor hun eigen locatie. Het afgelopen jaar zijn hier al hele mooie initiatieven uit voortgekomen!  

Zo aan de Klovenier in Halsteren is vorig jaar bijvoorbeeld volledig overgestapt naar het drinken van water en thee met de kinderen.  

De pedagogisch medewerker die de training heeft gevolgd geeft aan: 

 “De kinderen drinken water en thee met plezier. Dit is niet altijd zo geweest, maar door te experimenteren met de opties die we hadden zijn we tot de conclusie gekomen dat kinderen het fijn vinden om zelf te kiezen wat ze willen drinken (thee of water). (…) Uiteindelijk is het gelukt om iedereen enthousiast te krijgen en hen de belangen van dit plan te laten inzien. Dit zie ik zeker als een winst en een grote meerwaarde voor de locatie en de gezondheid van de kinderen.” 

Ook bij de peuteropvang-vestigingen in Tholen vonden vorig jaar meerdere mooie ontwikkelingen plaats in samenwerking met de projectgroep ‘Lekker in je vel’ van de gemeente Tholen. Een pedagogisch medewerker die de training heeft gevolgd zei het er het volgende over: 

“Het afgelopen jaar hebben we ouders actief gestimuleerd om gezonde etenswaren mee te brengen. Hiervoor hebben we zichtbaarheid gecreëerd door posters op te hangen. Daarnaast hebben we extra aandacht besteed aan duurzaamheid door ouders te vragen of zij gewone drinkbekers in plaats van pakjes drinken mee willen nemen.” 

Zo werken we samen aan een duurzame en vooral gezonde toekomst voor ónze kinderen! 

 #ZODOENWIJDAT 

 Meer lezen over gezonde voeding? Onderstaande bronnen geven uitgebreide informatie over het onderwerp:

Deel via: