Webinar met Erik Scherder op 20 januari

Donderdag 20 januari staat het volgende webinar op de planning. De tweede in een reeks van interessante webinars op het gebied van opvoeding, pedagogiek, psychologie en meer. Erik Scherder, neuropsycholoog gaat ons meer vertellen over de invloed van muziek en bewegen op kinderen. Zo pleit hij voor meer beweging op scholen, want hoe meer beweging hoe beter de focus en concentratie. Laat je inspireren om hier zelf ook meer mee aan de slag te gaan. Er is ook tijd voor interactie en je kunt jouw prangende vragen aan hem stellen.
In het eerste webinar wat we hebben verzorgd, sprak Steven Pont over zelfvertrouwen bij kinderen. Een interessant verhaal met veel bruikbare tips waar je als ouder direct mee aan de slag kunt gaan. Hieronder lees je een aantal tips terug die Steven ons meegaf.
Zelfbeeld van een kind
Alles wat we tegen kinderen zeggen heeft effect. Kinderen bouwen een beeld van zichzelf van wat wij hebben laten zien. De opvoeders geven betekenis aan het gedrag en het kind internaliseert dit. Als we tegen een kind zeggen dat het iets slecht doet, vullen we het gedrag voor een kind in. Wij vinden het slecht, maar een kind ziet dat zelf niet zo. Alle input van ouders/opvoeders zorgen voor een beeld van het kind over zichzelf. Zelfvertrouwen is vertrouwen dat je uit je omgeving hebt gekregen.
Laat het kind het ervaren
Kinderen groeien op door ervaringen op te doen en wij helpen ze daarbij. We helpen kinderen niet door ze iets uit handen te nemen of te zeggen dat ze iets fout doen. Als een kind een toren bouwt en je ziet dat het bijna omvalt: laat het omvallen. Als het kind teleurgesteld is dat het torentje omvalt vraag dan eerder: Hoe kan ik je helpen om het torentje niet om te laten vallen? Daar heeft een kind meer aan. Een kind heeft een intrinsieke motivatie om zich elke keer weer een stapje verder te willen ontwikkelen. Ouders en pedagogisch medewerkers begeleiden een kind bij het zetten van die stapjes. Pedagogisch medewerkers weten goed vanuit hun professionaliteit wanneer een kind toe is aan een volgend stapje.
Te veel instructie
We geven als opvoeders vaak te veel instructie. We beschermen kinderen te veel.
Steven gaf als voorbeeld kinderen die naast een sloot voetballen. Laat je ze daar spelen of haal je ze weg omdat je bang bent dat de bal in de sloot gaat? Als ze hun zwemdiploma hebben is het niet levensbedreigend en ze vallen niemand lastig. Steven hanteert op zo´n moment de volgende regel; 2 x nee is ja. Is de situatie (levens) bedreigend? Nee. Heeft de omgeving er last van? Nee. Laat dan het kind de eigen ervaring opdoen. Dat vergroot het zelfvertrouwen. Als een kind een buil of een schram oploopt heeft het goede ervaringen opgedaan!
Ook bij kinderen die een conflict hebben zijn we vaak ook te snel geneigd om hun conflict op te lossen. We moeten ze begeleiden om het conflict op te lossen en het niet voor hen oplossen.
Te veel schermtijd
Steven waarschuwt voor te veel schermtijd. Wanneer kinderen achter een scherm zitten doen ze geen ervaringen op. Ervaringen doe je op als je in interactie bent met andere kinderen of volwassenen en als je echt speelt. Interactievaardigheden ontwikkel je niet als je achter een schermpje zit. Schermpjes werken verslavend. Als scholen voor alle kinderen Rots & Water (weerbaarheid / anti- pest) trainingen organiseren: dan is er volgens Steven wat mis aan het gaan. Maken onze kinderen dan wel voldoende mee? Zorgen we er wel voldoende voor dat ze hun eigen conflicten oplossen? Kinderen hebben minder conflicten als ze achter een scherm zitten en dan leren ze er dus ook niet mee om te gaan. Ze leren dus meer van spelen en interactie en daar horen conflicten bij. Opvoeders begeleiden kinderen vervolgens om de conflicten op een goede manier op te lossen.
Waardeer het proces
Steven Pont vertelt over een onderzoek van Carol Dweck: ze gaf twee groepen kinderen apart een klus. Bij de ene groep gaf ze aan: wat zijn jullie knap en hebben jullie een goed resultaat geboekt. De andere groep werd niet gewaardeerd om het eindresultaat, maar alleen om hun doorzettingsvermogen. Bij een volgende opdracht koos de eerste groep kinderen voor een makkelijke opdracht en de tweede groep kinderen voor een moeilijkere opdracht. Conclusie: Waardeer het proces en niet het product/eindresultaat. Eigenwaarde niet koppelen aan prestaties. Bij het maken van een tekening heeft een kind dus meer aan: ´wat heb jij lekker zitten werken´, in plaats van ´wat een mooie tekening´.
We kijken erg uit naar het volgende inspirerende webinar met Erik Scherder. Hopelijk tot 20 januari! Je kunt je aanmelden via de link die je hebt ontvangen van ons per mail.